Kinematografia-Filmi..!!

Go down

Kinematografia-Filmi..!!

Post  Admin&Ghost on Wed Jul 01, 2009 1:05 pm

Filmi


Filmi është një term që përmban tërë fotografitë në lëvizje si projekte në veçanti apo si fushë në përgjithësi. Origjina e fjalës vjen nga materiali që përdoret për të rregjistruar dhe treguar ato, i cili quhet film fotografik.

Sipas institutit QKK të Republikës së Shqipërisë, përkufizimi për filmi është bërë me ligj i cili thotë se "Film quhet prodhimi audiovizual që përmban një sasi planesh filmik të ndërlidhura, të shoqëruara me zë apo jo, të cilat krijojnë efektin e lëvizjes, duke pasur një harmoni unikale ndërmjet formës dhe përmbajtjes"[1].

Filmat prodhohen duke rregjistruar ose filmuar objekte dhe persona të vërteta ose duke përdorur vizatime dhe efekte speciale. Filmat përbëhen nga një seri fotografish të treguara me shpejtësi njëra pas tjetrës të cilat japin iluzionin e një lëvizjeje të pandërprerë tek syri i njeriut.


Historia e filmit

Një kornizë nga Roundhay Garden Scene, filmi më i pari në të gjithë botën nga Louis Le Prince, 1888

Filmi më i pari i regjistruar është Roundhay Garden Scene nga regjisori dhe producenti Louis Le Prince të vitit 1888.


Kategorizimi sipas moshës

Vepra filmike që për cak kanë publikun pa marrë parasysh moshën e tyre hynë në kategorin ‘A’ të veprave artistike. Filmat e prodhuar me qëllim shfaqjeje para publikut mosha e të cilëve është mbi 14 vjeçare hynë në kategorin ‘B’ ndërsa për ata që cakun e kanë shikuest mbi 18 vjeçë është kategoria ‘C’.


E drejta mbi filmin vendas

E drejta mbi lëndën filmike trajtohet si lëndë arkivore publike për filmat vendas d.m.th të financuara nga Sigla QKK.


Shiko edhe
Lista e filmave
Lista e viteve në film
Lista e aktorëve
Lista e filmave shqip
Lista e anime
Lista e regjisorëve
Lista e producentëve
Database i Filmit Shqiptar


Burim i të dhënave
^ QKK-Ligji për kinematografi, neni 2, në internet prill 2007
^ a b LIGJI PËR KINEMATOGRAFINË Në amëzën assembly-kosova.org


Faqe interneti

s • d • r
Lista e filmave
Sipas viteve Shekulli XIX
1888 · 1889
1890 · 1891 · 1892 · 1893 · 1894 · 1895 · 1896 · 1897 · 1898 · 1899
Vitet 1900 1900 · 1901 · 1902 · 1903 · 1904 · 1905 · 1906 · 1907 · 1908 · 1909
Vitet 1910 1910 · 1911 · 1912 · 1913 · 1914 · 1915 · 1916 · 1917 · 1918 · 1919
Vitet 1920 1920 · 1921 · 1922 · 1923 · 1924 · 1925 · 1926 · 1927 · 1928 · 1929
Vitet 1930 1930 · 1931 · 1932 · 1933 · 1934 · 1935 · 1936 · 1937 · 1938 · 1939
Vitet 1940 1940 · 1941 · 1942 · 1943 · 1944 · 1945 · 1946 · 1947 · 1948 · 1949
Vitet 1950 1950 · 1951 · 1952 · 1953 · 1954 · 1955 · 1956 · 1957 · 1958 · 1959
Vitet 1960 1960 · 1961 · 1962 · 1963 · 1964 · 1965 · 1966 · 1967 · 1968 · 1969
Vitet 1970 1970 · 1971 · 1972 · 1973 · 1974 · 1975 · 1976 · 1977 · 1978 · 1979
Vitet 1980 1980 · 1981 · 1982 · 1983 · 1984 · 1985 · 1986 · 1987 · 1988 · 1989
Vitet 1990 1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999
Vitet 2000 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009
Vitet 2010 2010
Sipas shkronjave
numra · A-D · E-I · J-R · S-Z Sipas shteteve
India · Kosova · Shqipëria
Sipas temës
Më të suksesshëm · Fitimi · Buxheti Çmime
avatar
Admin&Ghost
Admin

Posts : 77
Join date : 2009-06-30
Age : 21
Location : Therand

View user profile http://ghost.niceboard.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum