Estetika ...!

Go down

Estetika ...!

Post  Admin&Ghost on Wed Jul 01, 2009 12:56 pm

Estetika


Estetika (nga greqishtja: αἰσθητική - esthitiki = ndijim, shqisim) është disiplinë filozofike që merret me natyrën dhe shprehjen e së bukurës në art. Ajo quhet edhe teori e vlerësimit apo aksiologji e cila studion vlerat shqisore apo emocionalo-shqisore, të ashtuquajtura nganjëherë gjykim i ndjenjave dhe shijes. Në filozofinë kantiane estetika është degë e metafizikës që merret me ligjet e perceptimit (shqisimit).Tabela e përmbajtjeve
1 Historia e estetikës


Historia e estetikës

Estetika është shkencë e cila studion artin dhe të bukurën ,kjo është një shkencë e vjetër sa vet njeriu për këtë themi se përfshin histori të gjatë fjala estetikë është përdorur shumë kohë më parë por i pari që vërtetoi se estetika është shkencë ishte Baugarden në vitin 1750 përkatësisht gjatë mesit te shek.XVIII(18).Baugarden vërtetoi se estetika nuk është vetëm dukuri që shihet dhe preket por mund të shijohet preket vizatohet .E bukura që thamë se është lëndë e parë është e përhapur kudo në natyrë ndërsa arti është vegël apo instrument që përdor e bukura për ta joshur njeriun.
avatar
Admin&Ghost
Admin

Posts : 77
Join date : 2009-06-30
Age : 21
Location : Therand

View user profile http://ghost.niceboard.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum